Ospitalitatea europeana in 2011
2011 s-a incheiat pozitiv, indicatorii avand valori positive pentru afacerile hoteliere din Uniunea Europeana cu o crestere medie de 5,5% in RevPAR, ca urmare gradului de ocupare crescut si a ratei pe zile. Cu toate astea, dinamica observata pana in primavara lui 2011 a simtit o incetinire pana in trimestrul al patrulea, dupa care in decembrie iar s-a facut simtit declinul. Europa se confrunta cu provocarea de a reinnoi ofertele hotelurilor si de a avea controlul asupra operatorilor de rezervari hoteliere.
Este important de observant ca pentru 27 de tari din Uniunea Europeana rezultatele nivelul rezervarilor hoteliere pentru 2011 au fost pozitive. Nici o tara nu a inchis anul cu un declin al idicatorilor de referinta, chiar daca exista o legatura puternica intre stabilizarea pietei in Suedia (+1,8%) si imbunatatirile din Polonia (+9,3). Intre tarile europene cu activitate hoteliera puternica (Anglia, Franta, Germania sau Benelux) exista o legatura si mai puternica: cresterea intre 4,5% si 6% reflecta mai bine starea din Europa.
Cu o rata medie de ocupare mai mare de 66%, ocuparea hoteliera a castigat 2 puncte in 2010, ceea ce reprezenta deja o revenire spectaculoasa dupa criza din 2009. Liderii sunt gateway-urile internationale, capitalele si orasele centre de afaceri: Amsterdam, Berling, Hamburg, London, Munich sau Paris, care depasesc rata de ocupare hoteliera cu 75% pe an. Cu o rata de ocupare de 85%, Londra bate toate recordurile si este aproape de saturatie, stimuland, astfel, intreaga performanta din Marea Britanie cu 75%. La sfarsitul listei se gasesc Italia, Spania si Polonia care reflecta dificultatile din pietele nationale.
Aceasta cerere puternica justifica si o imbunatatire signifianta in rata medie zilnica de ocupare (peste 2,3% pentru intreaga Europa) cu performante superioare, in jur de 6% in Austria si Portugalia.
Semnele de intrebare apar la sfarsitul anului 2011. Cresterea a incetinit in parametrii RevPAR din toamana si nu s-a stabilizat nici cu ocazia sarbatorilor de iarna sau datorita nivelului de afaceri din decembrie 2011. La nivel global, cele doua indicatoare care au fost luate in considerare ar putea crea o tendinta, astfel incat aceasta scadere sa se pastreze si in primele luni ale lui 2012.
Tags: afacerile hoteliere din uniunea europeana, amsterdam, anglia, austria, benelux, berling, europa, franta, germania, hamburg, hoteliere, hotelurilor, italia, london, londra, marea britanie, munich, paris, polonia, portugalia, rezervari hoteliere, rezervarilor hoteliere, spania si polonia, suedia, uniunea europeana